Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 3. zapis, 1. del.

Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 2. zapis, 2 del.
19. junija, 2019
Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 3. zapis, 2. del.
3. julija, 2019

Dva sošolca in sostanovalca iz študentskih dni, sedaj zaposlena strojna inženirja, sta se po nekaj letih slučajno srečala in pogovarjala o krasnih študentskih časih, ki sta jih večinoma brezskrbno preživela skupaj. Gorazd je potarnal, da je sedaj vse drugače, saj je zaposlen v večjem tehnološkem podjetju, kjer so lastniki tujci, ki nenehno vršijo pritisk na zaposlene. Marko je bil sicer zadovoljen z delavnimi razmerami, nikakor pa ne s plačo.

V šali sta se pogovarjala, da bo najbolje, če ustanovita lastno podjetje. Pogovor je začel teči v smeri, kaj bi lahko počela. Razšla sta se brez konkretnega dogovora, zasanjana v hrepenenju po boljšem jutri. Čez dobre pol leta je Gorazd prejel klic Marka, ki na njun pogovor ni pozabil. Hitel je razlagati, da ima njegov dober znanec sijajen tehnološki projekt in nujno potrebuje zanesljive strojne inženirje za izvedbo.

Gorazd je želel izvedeti več, zato sta se dogovorila za sestanek. Marko mu je pojasnil, da ima znanec Viktor sijajno idejo za izdelavo konkretne tehnološke rešitve in potrebuje sposobne strojne inženirje za razvoj projekta. Ker nima dovolj finančnih sredstev, ponuja partnerstvo in delež podjetja ter delitev dobička ob prodaji. 

Gorazda je zadeva začela zanimati. Službe se je naveličal in želel si je novih izzivov. Marko, ki je videl dober zaslužek ob prodaji, je bil že nekoliko vpet v projekt, saj ga je znanec ves čas spraševal, če je določena ideja uresničljiva v praksi.

Marko je v Gorazdu videl idealnega vodilnega razvojnika produkta, saj je bivšega sošolca zelo dobro poznal. Profesorji so ga imeli zelo radi, ker je hitro razumel koncepte in večkrat z njimi tudi razvijal rešitve.

Sestali so se vsi trije. Dogovorili so se, da bodo ustanovili podjetje, razvili produkt in ga prodali. Cilj idejnega vodje projekta Viktorja je bil predvsem pridobiti denarna sredstva za razvoj novih izdelkov za znane kupce in nadaljevanje dejavnosti. Na tem sestanku tega ni ubesedil, pač pa je Marka in Gašperja nagovoril, da bosta solastnika podjetja in preko dobičkov tudi izplačana. 

O tem njihovem dogovoru smo bili na Inštitutu MoST seznanjeni dve leti kasneje, ko so se odnosi med njimi močno skrhali. Zakaj?

Nadaljujemo v sredo…