Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 4. zapis, 2. del.

Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 4. zapis, 1. del.
10. julija, 2019
Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 5. zapis, 1. del.
24. julija, 2019

Nadaljevanje zgodbe iz prejšnjega tedna…

Marko, še posebej pa Gorazd sta grozila s tožbo. Viktor je obupan preko znancev izvedel za Inštitut MoST. Povabil nas je na posvet. Vztrajali smo, da je najbolje, če se dobimo vsi skupaj, saj je bila situacija preveč napeta, da bi imelo smisel karkoli skrivati. Samo odkrit pogovor je še lahko pomiril konflikt in preprečil boj solastnikov na sodišču. 

Naš namen je bil v prvi vrsti zajeziti napetosti. V kolikor bi se družbeniki sporekli na sodišču, bi bilo nemogoče preprečiti propad podjetja. Ključno pri tem namenu je bil odkrit pogovor, zakaj je do take situacije prišlo. Viktorju ni preostalo drugega, kot da je nam in sodelavcema odkrito povedal celotno zgodbo, ki je bila predstavljena v prejšnjem blogu. 

Gorazd in Marko sta bila ogorčena, češ da ju je od prvega dne naprej zavajal z izplačilom dobička. Dejstvo je, da sta bila v kontekstu svoje želje oškodovana vsak za dobrih 50 tisoč evrov. Gorazd je imel namen s tem denarjem ustvariti lastno podjetje, Marko pa ga je želel investirati v različne finančne naložbe in od tega brezskrbno živeti. 

V realnost njunih želja se nismo spuščali. Naš pogovor je tekel v smeri, kako lahko rešimo dano situacijo.

Največji problem je bil, da je Viktor kot finančni direktor celoten dobiček 250 tisoč evrov investiral v razvoj novih tehnoloških projektov, čeprav se Marko in Gorazd se tem nista strinjala. Dejansko je Viktor deloval na svojo pest tako kot direktor in še bolj kot solastnik.

Naslednji teden vam bom zaupal, kako se je zgodba končala in kaj bi na Inštitutu MoST svetovali naši trojici ter vsem večosebnim družbam, ki se želijo izogniti takim konfliktom. To je zelo pomembno, ker velika večina solastniških družb propade ravno zaradi konfliktov in pomanjkanja komunikacije ter lastniške strategije.