Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 5. zapis, 1. del.

Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 4. zapis, 2. del.
17. julija, 2019
Slaba lastniška strategija in problematika večosebnih družb 5. zapis, 2. del.
31. julija, 2019

Kaj je Viktor povzročil s svojimi dejanji?

Gorazd in Marko sta bila pripravljena tožiti Viktorja. Razložil sem jima, da tožba pomeni propad podjetja in da bosta posledično izgubila veliko denarja. To jima seveda ni bilo v interesu. Predlagal sem, da vztrajata toliko časa, da se novi projekti zaključijo, vendar tak scenarij zanju ni bil sprejemljiv, saj sta želela čimprej zaključiti zgodbo in je ne vleči še nekaj let. Viktorju nista več zaupala, zato sta nameravala izstopiti.

Dejstvo je, da bi lahko izstop izsilila. Ker pa je bilo malo verjetno, da bosta na ta način dobila pričakovano izplačilo, smo se začeli pogovarjati o iskanju kupca za njuna deleža. Viktorju to ni bilo preveč pogodu, saj bi s tem postal manjšinski lastnik. Razložil sem mu, da je to že sedaj, saj imata Marko in Gorazd skupaj večji delež in bi lahko z več vedenja marsikaj dosegla. 

Viktorja je skrbelo, kako bo našel primeren kader za razvoj tehnoloških rešitev. Gorazd je bil strokovnjak, ki ga je bilo težko nadomestiti. Tega se je Viktor zavedal. Kljub temu, da je bil Gorazd ključni kader in najpomembnejši človek za razvoj rešitev, pa je imel nižjo plačo, kot Viktor. To ni bilo logično, čeprav je bil Viktor direktor podjetja. Vendar brez Gorazda ne bi razvili produktov in posledično ne bi bilo dobička. 

Imeli smo torej dva izziva. V prvi vrsti najti investitorja, ki bi odkupil deleža Marka in Gorazda. Za Viktorja je bilo pomembno, da je investitor pripravljen vlagati v njegove zamisli, obenem pa je potreboval sposobnega razvojnika, ki bo oplemenitil investicije v tehnološke projekte, zato je bil drugi cilj poiskati zamenjavo za Gorazda.

Marko in Gorazd sta se strinjala, da poiščemo nekoga, ki bo pripravljen odkupiti njun delež. Zanimalo ju je zgolj, kako priti do obljubljenega denarja. Kaj bo s podjetjem, se nista obremenjevala. Njun cilj je bil čimprejšnji odhod.

Nadaljevanje vam bom zaupal v sredo…